Herstel van mens en werkvermogen


Vaak raken mensen hun persoonlijke balans kwijt door een combinatie van factoren. Zaken als overspannenheid en zelfs burn- en bore-out kennen regelmatig de oorsprong in het werk. Verschillende oorzaken zijn bijvoorbeeld: te lang boven je kunnen werken, te lang geen plezier meer in je werk hebben, structureel niet meer uitgedaagd worden, ruzie of onenigheid met leiding en/of collega's, pesten(!), te lang saai werk hebben, etc.


Het terugkomen in je balans en in je kracht komen te staan kent, afhankelijk van hoe ernstig de situatie is, een aantal schakels:

  • Het opdoen van rust in het hoofd en energie in het lijf om zaken weer aan te kunnen pakken en het vervangen van een aantal belemmerende gedachten en overtuigingen voor effectieve gedachten en overtuigingen.  
  • Het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden die je helpen jouw balans terug te vinden en vast te houden.
  • Het maken van goed gefundeerde keuzes vanuit de herwonnen balans in relatie tot werk en het gezinsleven. Wat wil je met werk? Op welke manier wil je er voor thuis zijn? Hoe richt je jouw dagelijks leven dan verder in? Etc.


Ervaring en onderzoek heeft bewezen dat 1 methode of 1 invalshoek onvoldoende effectief is om overspannenheid of erger grondig aan te pakken. Vanuit Praktijkmensen luisteren we daarom altijd vanuit een mix van aangrijpingspunten en werken we ondersteund door een aantal bewezen methodieken zoals R.E.T, Mindfulness of heel simpel wandelen tijdens het goede gesprek, etc. Deze aangrijpingspunten hebben namelijk invloed op elkaar. We kijken daarbij telkens naar de mix van:


  1. Hoe voel je jezelf? Welke gedachten horen bij het gevoel? Hoe wil je jezelf voelen en hoe kunnen we dat doen.
  2. Gedachten, beelden en overtuigingen. Wat denk je? Wat is het effect? Met welke gedachten kunnen we een ander effect bereiken en hoe doe je dat.
  3. Signalen van het Lijf. Wat ervaar je? Hoe slaap je? Zijn er klachten die je normaal niet hebt? Hoe zit je letterlijk en figuurlijk in je vel? Ben je fit? Wat kunnen we daarmee gaan doen.
  4. Hoe gaat het op het werk en met de collega’s? Idem dito in het gezin en de vriendenkring? Trek ik mij terug? Hoe zet ik mijzelf t.o.v. die relaties opnieuw neer.
  5. Doelstellingen in mijn leven. Waar sta ik nu? Is mij helder hoe ik uiteindelijk met werk en privé verder wil? Hoe komen we gaandeweg tot een weg en een doel die je met veel plezier kunt gaan lopen.


Omdat zorgvuldigheid erg belangrijk is bij het herstel vanuit onbalans zal er bij twijfel over mentale of fysieke klachten altijd (na toestemming van mensen zelf) contact zijn met de huisarts of bedrijfsarts. Uiteindelijk is het ook hier de bedoeling dat je zelf in staat bent om de balans te herstellen, maar vooral ook vast te kunnen houden!